Den norska skogkatten har, som namnet avslöjar, sitt ursprung i Norge och har uppkommit utan mänsklig påverkan. Rasen är inte minst populär för att den ser ut som en vildkatt - ett karaktäristiskt utseendet som är ursprunget troget.
Rasens historia sträcker sig hundratals år tillbaka och finns beskriven i otaliga sagor och myter. Vissa hävdar att den norska skogkatten har sitt ursprung i Turkiet, och att den därifrån följde med skandinaviska krigare som deltagit korstågen. Andra menar att den är av ryskt ursprung och därmed släkt med den sibiriska katten.
Den norska skogkatten är snäll och skapar gärna starka familjeband utan att kräva ständig uppmärksamhet. Den är ofta nöjd med att vistas i samma rum som övriga familjen men kan verka något reserverad runt nya bekantskaper.
Det är en relativt tyst kattras som oftast bara jamar när den vill ha uppmärksamhet eller mat.En norsk skogkatt vill sällan ligga i knät och gosa några längre stunder, utan vill hellre ha mycket spring och lek omkring sig. Är det ingen hemma roar den sig gärna på egen hand.
Detta är en ras som ingår i gruppen semilånghåriga raskatter, med ursrpung i Norge. Det är en storvuxen kattras som väger mycket jämfört med många andra kattraser. En fullvuxen hanne kan väga mellan 5 - 10 kg, medan en fullvuxen hona väger ungefär hälften (3 – 6 kg). Dock växer en norsk skogkatt relativt långsamt; det kan ta upp 5 år innan den blir fullvuxen.
Utseendet präglas av stora tassar med rejäla klor, yvig svans och kindskägg. Kroppen är, trots sin rejäla muskelmassa, mycket smidig och lätt, vilket gör att katten med enkelhet rör sig mellan hemmets högsta platser och i de högsta träden utomhus.
Den stora yviga svansen är kanske rasens främsta kännetecken, men visste du att den endast kan vippa på den allra översta delen av svanstippen? Det finns mycket specifika kriterier avseende svansen för den som önskar ställa ut sin norska skogkatt: Svansen ska nå minst till skulderbladen, allra helst till nacken.
Kroppen är långsträckt och bakbenen något högre än frambenen. Även om skillnader kan förekomma har de flesta kindskägg, krage och så kallade "knickers" (på bakbenen). Gemensamt är att pälsen är mycket tät, men trots det krävs inte särkilt mycket pälsvård eftersom pälsen är naturligt utvecklad.
Huvudet på en norsk skogkatt är trekantigt och hakan kraftig. Ögonen är mandelformade och öronen stora och högt placerade med brett mellanrum. Vissa skogkatter har även tofsar på öronen, likt lodjuren. Profilen är rak, från pannan ner mot nosen, då öronens ytterlinjer följer huvudets linjer ända ner till den kraftiga hakan.
Det finns en stor variation av färger som är rasgodkända, vilket betyder att den norska skogkatten finns i många olika färger. Det finns dock tre färger som inte är rasgodkända: maskad, choklad.
Den norska skogkatten har över lag god hälsa. En norsk skogkatt lever ofta mellan 14 - 16 år, men det finns vissa sjukdomar man bör se upp för. Exempelvis njur- och hjärtsjukdomar samt Glycogen storage disease (GSD).
Här kan du läsa mer information.
Man bör kamma eller borsta sin norska skogkatt minst 1-2 gånger per vecka, men var försiktig om pälsen har tvinnat sig. En norsk skogkatt behöver inte badas, men däremot är det viktigt att sköta tänderna på sin katt. Borsta gärna dagligen eller åtminstone ett par gånger i veckan för att motverka tandrelaterade sjukdomar.
För katter faller sig jaktliknande lekar helt naturlig, men katter leker i princip med vad som helst. Därför är det extra viktigt att plocka undan sådant som kan vara direkt farligt när/om du skaffar katt. Exempel på farliga saker är plastpåsar, snören, klossar, lego- och pusselbitar - helt enkelt saker som kan förtäras eller är lätta att sätta i halsen.
Det är bra för kattens sinne, humör och hälsa att leka, gärna mycket och ofta. I synnerhet innekatter bör aktiveras regelbundet, inte minst av hälsomässiga skäl.
Tips på bra kattleksaker
Kattvippor, leksaksmöss (gärna med kattmynta), ihoprullade pappersbitar, bitar av kartong, väl ihoprullade garnnystan, klösträd (även för skötsel) med mera.
Ärftliga sjukdomar som exempelvis HCM och GSD 4 visar hur viktigt det är med genomtänkt parning och regelbundnen veterinärkontakt.
Ett sätt att utesluta smittspridning är att köpa en katt via en seriös kattuppfödare. Auktoriserad uppfödare har strikta regler att följa, inte minst när det gäller hälsoundersökningar och avel. De kan också svara på frågor som rör allt från stamtavlan till uppväxten och försäkringar.
Vill du sätta upp dig på väntelista för nästa kull eller en specifik kattunge?
Kontakta oss via e-post eller telefon så hör vi av oss inom kort.
0705-625 86 63